Tjälknöl

Ingredienser:

1 fryst lammstek med ben på minst 1,3kg
Till saltlagen:
2 liter vatten
2 dl salt utan jod
2 msk strösocker
1 tsk hel svartpeppar (ca 14-16 korn)
2 krukor färsk rosmarin
4-6 vitlöksklyftor (om man vill)
4 lagerblad

(marinera gärna tjälknölen i kraftiga plastpåsar)

 

Gör så här:

1. Ta lammsteken direkt från frysen och lägg på långpanna. Sätt in steken längst ner i 65-70 grader varm ugn. Stek köttet till dess en stektermometer går att sticka in i köttet utan att termometern ligger mot ben (då kan den visa fel).

2. Koka saltlagen med eller utan vitlök och ställ den att svalna.

3. stek köttet till termometern visar 58grader för rödrosa kött eller till 64 grader för genomstekt. Lägg över köttet i saltlag och när det svalnat i kraftig plastpåse med saltlag runt om. Ställ svalt i minst 5 timmar.