Indisk Lammgryta

Ingredienser:

ca 800 g kött av lamm i kuber, tex bog
2 stora gula lökar, grovhackade
4 vitlöksklyftor
3cm färsk ingefära
½ dl vatten
Rybsolja
2 kanelstänger
10 kardemummakapslar, krossar
Salt
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen nejlika
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver eller ½ tsk cayennepeppar
2 tsk malen koriander
1 msk paprikapulver
11/2 dl grekisk yoghurt + extra till servering
1 msk tomatpuré
3 dl kycklingbuljong
2 tsk garam masala

 

Gör så här:

1. Mixa lök, hälften av vitlöken, ingefära och vatten till en puré.

2. Hetta upp en rejäl skvätt olja i en stekgryta. Bryn köttet i omgångar, ta upp och lägg åt sidan.

3. Fräs kanel, kardemumma, nejlikor, lagerblad och pepparkorn i oljan tills det börjar dofta. Tillsätt sedan lökpurén och en nypa salt.          Stek tills löken mjuknat och fått lite färg. Häll i spiskummin, gurkmeja, koriander, chilipulver och pakrikapulver. Låt fräsa med i en
minut.

4. Häll tillbaka köttet i grytan med lökpuré och kryddorna. Tillsätt  yoghurten i omgångar under omrörning, låt den koka in innan du häller på mer. Låt  koka i 3-4 min.

5. Häll i tomatpuré och kycklingbuljong. Koka upp, lägg på lock, sänk värmen och lår sjuda tills köttet är mörkt, 1-2 timmar. Rör om då och då. Höj  värmen, ta av locket och låt eventuell överflödig vätska koka bort. Rör ner garam masala.

6. Servera grytan med yoghurt, vitlöksnaan och basmatiris.

Lammgryta med Sambal

Ingredienser:

Ca 11/2 kg lammkött med ben.
2 lagerblad, salt, hel svartpeppar.
1 tsk Sambal oelek
1 hönsbuljongtärning + 5 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk rivet citronskal
Färskpressad juice av ½ citron
1 dl lättcréme fraiche
2 dl matlagningsgrädde/mjölk
Eventuellt 1 msk hackad gräslök
Smör till stekning, salt, svartpeppar

 

Gör så här:

1. Koka upp vatten lägg i lammkött; tex slaksidor o revben. Koka i 5 minuter. Häll bort vattnet och skölj av köttet hastigt i kallt vatten.  

    Koka upp vatten, salt och hel svartpeppar och lägg i köttet. Koka tills det släpper benen, ca 2 timmar.

2. Plocka bort köttet från benen när det svanat. Skär köttet i mindre bitar.

3. Gör en sås som köttet sedan lägg ner i; skala och hacka vitlöken. Fräs den i 1 msk smör. Strö över mjölet, låt fräsa i ½ minut. Späd med ca 5 dl  köttbuljong från tärning. Tillsätt sambal oelek, tomatpuré, citronskal och citronjuice, créme fraiche och grädde/mjölk. Låt koka i ca 5 min – så att  allt blir varmt. Lägg i köttet som ev värmts i micron. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö ev gräslök över. Servera med ris.

Lammgryta Med Citron Och Dragon

Ingredienser:

(Slaksidor och revben)

Lammkött: revben och tunnbringa (2,5-3 kg) från 1 st lamm
2,5 liter vatten
1,5 msk salt
1 tsk vitpepparkorn
½ citron
2 gula lökar

Sås:
25 gr smör
1 dl vetemjöl
1,2 liter buljong (7 dl från kokspad, 5 dl från tärning)
Citronsaft från ½ citron
2 äggulor
1 dl grädde
Torkad eller färsk dragon
Salt, peppar

 

Gör så här:

1. Koka upp vattnet. Lägg ner köttet. Tillsätt salt, vitpepparkorn, klyftad lök och citronskivor och låt sjuda under lock ca 2 timmar tills köttet lossnar   från benen.

2. Ta upp köttet och låt det svalna. Slit bort hinnor, fett och ben. Skär köttet i mindre bitar.

3. Gör en sås: smält smöret, tillsätt mjöl och buljong. Låt koka ca 5 minuter. Rör ut äggulorna i grädden och tillsätt detta (nu får såsen inte

    koka= skär sig). Tillsätt citronsaften och krydda med salt peppar och dragon efter smak.

4. Lägg de varma köttbitarna (värm i mikron) i såsen och servera med ris och haricots verts.